Plantar Fasitis
Sabahleyin yataktan kalktığınızda, ilk birkaç adım...
Temmuz
Yaralanmalarda ilk yardım; dışarıdan gelen fiziksel bir etkenin vücutta tahribat yapmasında uygulanan ilk tedavidir. Fiziksel etkenin büyüklüğüne, vucutta geldiği bölgeye göre yaralanmanın şiddeti değişir. Tüm yaralanmalarda ana kural her yaralanmanın tahmin edildiğinden çok daha ciddi problemlere neden olabilileceğidir. Bu nedenle tüm yaralanmaları ciddiye almak ve doktora danışmak, istenmeyen bir çok problemin oluşmasını engeller.
Tüm yaralanmalarda temel 3 hayati bulgunun kontrolü gerekir. Bunlara ingilizce başharfleri nedeniyle yaralanmanın " A B C " si denir. Konuşan, etrafına tepki veren kişilerde kontrol edilmesine gerek yoktur. Ancak özellikle bilinci kayıp hastalarda bakılması önemlidir.
Bu üç bulgunun doğru olarak değerlendirilmesi ve ilk yardımı yalnız ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu tür sorunlar varsa çevreden yardım isteyin ve derhal bir ambulans çağırın. En kısa zamanda bir ilk yardım eğitimi alın.
Bulgular; Saçlı deride yaralanma, bilinç ve durum bilgisinde kayıp, kafa kemiklerinde kırık ve deformite, göz etrafında gözlük biçiminde morluk, kulak ve burundan şeffaf sıvı (beyin-omurilik sıvısı) gelmesi, göz bebeklerinde eşitsizlik veya ışığa cevap verememesi, duyu ve hareket kaybı.
İlk yardım; ABC' ye bakın ve gerekirse ve ilk yardım eğitiminiz varsa tedavi uygulayın, muhtemel boyun kırığı olabileceğini unutmayın ve boynu güvence altına alın. Kanama varsa kontrolünü sağlayın, başlangıçtaki bilinç ve durum bilgisi durumunu kaydedin, derhal ambulans çağırın.
Bulgular; Göğüs ağrısı, solunum zorluğu, morarma, göğüs duvarında anormal hareket eden kırık bölge, nefes alıp verme sırasında hava girip çıkan yara.
İlk yardım; ABC'ye bakınız. Göğüste anormal hareket eden kırık bölge varsa mukavva, kitap gibi sert bir cisimle destekleyin ve anormal hareketi engelleyin. Hava girip çıkan göğüs yaralanmasında yara temiz veya steril bir örtüyle kapatın ve hava geçirmeyen ek bir örtü ile hava giriş çıkışını engelleyin.
Künt karın yaralanmalarında dışarıdan önemli bir problem yokmuş gibi gözükmesine rağmen, karaciğer-dalak gibi organlarda patlama sonucu iç kanamalar ve hayati tehdit eden durumlar söz konusu olabilir.Burada şoka karşı uyanık olunmalıdır.
Barsakların dışarı çıktığı geniş yaralanmalarda, barsaklar içeri itilmeden üzeri steril veya temiz ıslak bezle örtüldükten sonra sıvı geçirmeyen aliminyum folyo gibi ikinci bir katla örtülerek acil ambulans çağrılır.
Göze herhangi bir yabancı bir cisim girmesi durumunda kesinlikle çıkarmaya çalışmayın. Gözü temiz bir ped ile kapayınız. Geniş bir darbe göz çevresini de içeriyorsa direkt göz yuvarlağına gelmeyecek şekilde etrafına buz kompres yapılabilir.
Göze kimyasal bir madde sıçramış ise oda sıcaklığında veya soğuk suyla göz 10 dakika yıkanır. Yıkama sırasında diğer göze kimyasal madde bulaşmasının engellenmesi için baş öne eğilmelidir. Sonrasında derhal bir göz uzmanına başvurulmalıdır.
Burun yaralanmalarında şişme ve etrafında morluk yaygındır. Gözden kaçan kırıklar olabileceği için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Burun kanamalarında burun kanadına 10 dakika baskı yapılır. Bu arada hasta oturur pozisyonda olmalıdır. Kanama durmazsa ıslak ince bir pamuk parçası buruna sokularak üzerinden yeniden 10 dakika baskı uygulanır.
76
Egzersiz kuvvetli bir kemik yapısının oluşmasını sağlar ve osteoporoz gelişimini ...
Sırt çantası taşıyan çocuklarda sırtta rahatsızlık ve ağrı çok sıktır. ...
Çocukların çoğunluğu ilk yaş günlerine yakın tarihlerde yürümeye başlarlar. Bununla ...