Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Topuk Ağrısı
topuk-agrisi

Yürüdüğünüz her adımda her bir ayağınızın üzerine 60 tonluk baskı uygularsınız .Ayaklarınız ağır bir yükü taşıyabilir, fakat çok fazla baskı, onları sınırlarını aşar. Ayağın ve ayak bileği ekleminin en fazla etkilendiği problem, spor yaparken veya hassas dokuları tahriş eden ayakkabılar giydiğinizde veya ayaklarınızı sert yüzeylere vurduğunuzda, topuk ağrınızın gelişmesidir.

Ağrıyan topuğunuzu dinlendirdiğinizde çoğunlukla ameliyat olmaksızın daha iyi olacaktır. Her nasılsa pek çok insan, topuk ağrısının erken belirtilerini görmezden gelmeye çalışır ve aktivitelerini sürdürmeye devam eder. Hassas ve acıyan topuğunuzu kullanmaya devam ettiğinizde, topuk, sadece daha da kötüleşecek ve bir çok sorunlara yol açacak ve kronikleşecektir. Ameliyat nadiren gereklidir. 

Değerlendirme ve Tedavi

Topuk ağrısının bir çok sebebi vardır. Eğer topuğunuz incindiyse, nedenini anlamak için ve tedavi edilmek üzere derhal doktorunuzu görün. Doktorunuza tam olarak ağrınızın nerede olduğunu ve ne zamandan beri devam ettiğini anlatın. Doktorunuz hassasiyet ve şişlik ile ilgili belirtileri arayarak ve hissederek sizi muayene edecektir. Doktorun, sizin acıyan topuğunuzun, tam yerini saptamasına yardımcı olmak için, sizden; yürümeniz, tek ayak üstünde ayakta durmanız veya diğer fiziksel testler istenebilir. Genel olarak topuk ağrısına neden olan durumlar, iki ana kategoride toplanırlar: Topuğun altındaki ağrı ve topuğun arkasındaki ağrı. 

Topuğun Altındaki Ağrı

Eğer topuğunuzun altı acıyorsa, ayak tabanınızın altındaki dokuların inflamasyonu (yangısı) ile ilgili olarak bir veya daha fazla durum söz konusudur:

  • Plantar fasitis (subkalkaneal ağrı): Çok fazla koşma ve zıplama, ayak parmaklarının alt kısmına doğru topuk kemiğine bağlanan doku bantlarının (fascia) inflamasyonuna neden olur. Ağrı topuğunuzun altında ve merkezinde toplanır, başlangıçta orta derecededir, fakat gece boyunca dinlenmenizden sonra ilk adımı attığınızda, aniden şiddetlenir. Bu durumda, özel egzersizlere, şişmeyi azaltmak için ilaç tedavisine ve ayakkabınızın içine yerleştirilen bir topuk petine ihtiyacınız olabilir.
  • Topuk Dikeni) Plantar fassitis uzun süre devam ederse fascia doku bantlarının topuğa bağlandığı yerde, bir topuk dikeni (kalsiyum tortusu) şekillenir. Doktor kemik çıkıntısını görebilmek için rontgen çektirebilir. Tedavi çoğunlukla, plantar fassitisle aynıdır: Ağrı yatışıncaya kadar istirahat, özel germe egzersizleri yapmak ve topuk petli ayakkabılar giymektir.

Topuğun Arkasındaki Ağrı

Eğer topuğunuzun arkasında ağrı varsa, aşil tendonunun topuk kemiğinin içine sokulduğu yerdeki sahanın inflamasyonu söz konusudur. Bu durum, sıklıkla, çok fazla koşma veya topuğun arka kısmına sürten ayakkabıların giyilmesi sonucu ortaya çıkar. Topuk arkasındaki ağrı zamanla, yavaş olarak derinin kalınlaşmasına şiş ve kızarık bir hal almasına sebep olarak gelişir. Topuğunuzun arka kısmının üzerinde dokunmakla hassas ve sıcak hissedilen bir şişlik (çıkıntı) gelişir. Ağrı, istirahattan sonraki ilk harekete başladığınızda alevlenir. Çoğunlukla bu çıkıntı, normal ayakkabılar giydiğinizde canınızı çok yakar. Aynı zamanda topuk mahmuzunuz da varsa rontgen grafisine ihtiyacınız olabilir. 

Tedavi, probleminize neden olan aktivitelerden sakınmak, belirli germe egzersizleri, ağrı kesici ilaçlar ve arkası açık ayakkabılar giymektir.

  • Doktorunuz bir 3/8 veya ½ inçlik topuk desteği kullanmanızı isteyebilir.
  • Aşil tendonunuzu öne doğru eğerek bir duvara karşı gerin ve ayak düzlüğünüzle ve destekle ile yükseltilmiş topuğunuzla duvar zemini üzerine basarak germeye devam edin.
  • Ağrı ve şişlik için nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar kullanın.
  • İnflamasyonu azaltmak için topuğun arkasına buz uygulamayı ihmal etmeyin.
Etiketler:

70

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

skolyoz-nedir

Skolyoz Nedir?

Omurganın yanlara doğru "S" veya "C" biçiminde kıvrılmasıdır. Bunun sonucunda ...
                                                                                                                                               

ortopedik-tumor-nedir

Ortopedik Tümör Nedir

Vücuttaki organlar ve dokular hücre adı verilen yapı taşlarından oluşmuştur. ...
                                                                                                                                               

diger-el-problemleri

Diğer El Problemleri

Yaşınız ve işiniz ne olursa olsun elleriniz sürekli olarak çalışmaktadır.Elleriniz ...