Omuz Cerrahisinde Artroskopi Yöntemi
Omuz rahatsızlıklarında bir tedavi yöntemi olan ve...
Temmuz
Omuz anatomik olarak çok geniş hareket açıklığı, zayıf eklem teması, bu zayıf teması desteklemek ve hareket açıklığını sağlamak için yer alan kıkırdak ve tendon destekleriyle vucudun en karmaşık eklemidir. Bu eklem ileri yüklenmelere maruz kalır.
Sporcularda 40 yaş üzerinde ve ileri yaşlarda omuz ağrısı nedenlerinin en önemli nedenlerinden biri rotator cuff yırtıklarıdır. Rotator cuff, humerus (üst kol kemiği) kemiğinin üst ucundaki omuz eklemini yapan baş kısmını çepeçevre saran adele-tendon bir yapıdır. Omuz eklemini yerinde tutar ve omuzun içe-dışa dönüş hareketlerini yaptırır.
Rotator manşet yırtığı gençlerde ve sporcularda ani bir harekette oluşan yaralanma ile oluşabileceği gibi, zaman içinde tekrarlayıcı kolun baş seviyesinin üzerindeki hareketlerde zamanla gelişebilir. Tedavi edilmeyen omuz sıkışma sendromunun da kaçınılmaz sonucudur.
Yukarıdaki bulgulardan herhangi biri mevcutsa zaman geçirmeden doktora başvurun. Şikayetleriniz, hastalığın gelişme öyküsü ve dikkatli bir muayene ile önemli ölçüde fikir sahibi olunabilir. Röntgen incelemesi kemik kaynaklı bulguların tesbitinde yararlıdır. Ancak rotator manşetin direkt izlenebildiği MR genellikle kesin tanı ve tedavinin planlanması için gereklidir.
Rotator manşet yırtıkları parsiyel (tam olmayan) veya tam yırtık biçiminde olabilir. Tendonun bütün kalınlığınca olmayan parsiyel yırtıklar cerrahi olmayan tedaviye iyi yanıt verirler. Cerrahi olamayan tedaviye yanıt vermeyen parsiyel yırtıklar ve tam yırtıklarda cerrahi tedavi gerekir.
Rotator kılıfın tam kat ve büyük yırtıklarının meydana getirdiği omuzda kuvvetsizliği ve ağrısı devam edecektir. 2 yılı aşkın ihmal edilmesi sonrası rotator kılıf adaleleri felç olmuşçasına kas özelliklerini yitirir ve kas hücrelerinin yerini yağ tabakası alır ki buna yağlı dejenerasyon denir. Yağlı dejenerasyon gelişmiş kaslar bir daha asla normal işlevlerine dönemezler. 2 yılı geçmiş rotator kılıf yırtıklarında cerrahi tedavi öncesi MR ile bu durum saptandığında hasta bu konuda uyarılmalıdır.
Rotator kılıfın omuzun sabitliği açısından öneminden bahsedilmişti. Uzun yıllar geniş kılıf yırtıkları omuz ekleminde yukarı doğru bir çıkığa neden olur. Omuz başının yukarıda çatıya dayanması (rotator kılıf artropatisi) tedavisi çok güç bir ağrıya neden olur. Bu durumda ters omuz protezleri, rotator kılıf yaması vb gibi zor tedavi süreçleri gerekir.
Bu nedenlerle rotator kılıf yırtıkları ihmal edilmemelidir.
Doktorunuz yırtık tam değilse (parsiyel yırtık) aşağıdaki cerrahi olmayan tedavi seçeneklerini önerebilir;
Yukarıdaki yöntemlere cevap alınamayan parsiyel yırtıklar veya tam yırtıklar için çeşitli cerrahi tedavi seçenekleri vardır. Aşağıda tanımlanan yöntemler modern omuz cerrahisi teknikleridir. Burada hangi tekniğin seçileceğine rotator manşetteki yaralanmanın büyüklüğü, yeri, nedenine bağlı olarak karar verilir. Artroskobik müdahale sırasında omuzdaki tesbit edilen diğer patolojilerinde düzeltilmesi şansı vardır.
Tüm omuz hastalıklarında olduğu gibi rotator manşet yaralanmaları ardından normal fonksiyonlara dönüş zaman alır. Cerrahi tedaviler sonrası bu zaman 6 ay civarındadır. Temel prensip eklem hareketlerini arttırıcı ve adele gücünü geliştirici hareketlerin yapılmasıdır. Doktorunuzun vereceği programı uygulamak nihai sonuçta operasyon kalitesi kadar belirleyicidir. İyi ellerde yapılan cerrahi ve iyi bir fizyoterapi programı sonrası % 95-98 civarında tatmin edici sonuçlar alınabilmektedir.
83
Köprücük kemiği; tıp literatüründe Klavikula olarak tanımlanmaktadır. Oldukça önemli sinir ...
Omuzda iki eklem vardır. Ana omuz eklemi 2 kemikten oluşur. ...
Omuz sıkışma hastalığı rotator manşetin ve bursa denilen keseciğin omuz ...