Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Plantar Fasitis
plantar-fasitis

Sabahleyin yataktan kalktığınızda, ilk birkaç adımınız, ayak topuğunuz içinde, şiddetli ağrıya neden oluyorsa, sizde plantar fassitis mevcut olabilir. Bu durum* tabanınızın veya ayağınızın fleksör yüzünün (plantar) fazla kullanılmasından kaynaklanan bir incinmedir. Bir plantar fassitisin teşhisi, sizin topuk kemiğinizi ayak parmaklarınızın taban kısmına (alt kısmına) bağlayan dokunun(fasya) fibröz bantlarının çok kötü bir inflamasyonu anlamına gelir.

Eğer kadınsanız, kilonuz normalin üzerindeyse veya oldukça fazla yürümenizi veya ayakta sert zeminde kalmanızı gerektiren bir işiniz varsa, bu duruma gelmeniz daha fazla muhtemeldir. Egzersiz için koştuğunuzda ve yürüdüğünüzde de özellikle ayak bileğinizi bükmenizi oldukça kısıtlayan, sert baldır kaslarınız varsa risk altındasınızdır. Düz ve yayvan ayakları olan veya çok yüksek ayak kavsi olan insanlar, daha da fazla plantar fassitise eğilimlidirler. 

Bu durum, kademe kademe, topuk kemiğinde orta derecede bir ağrıyla başlar ve sıklıkla, ve ayağın bir taşla berelenmesiyle ilgilendirilir. Bu ağrıyı egzersiz sırasında değil de, daha çok egzersizden sonra daha fazla hissetmeniz olasıdır. Ağrı klasik olarak, tekrar öğle vakti yemek molası sırasında artarak ortaya çıkar. 

Eğer plantar fassitinizi tedavi ettirmezseniz, kronik bir duruma dönüşebilir , aktivitelerinizi aynı seviyede tutamayabilirsiniz ve plantar fassitis sizin yürüyüş şeklinizi değiştireceği için; ayak, diz, kalça ve sırt problemlerinizden ötürü semptomlarınızı geliştirebilirsiniz. 

Tedaviler

Plantar fassitisin ilk tedavisi istirahattır. İnflamasyon geçinceye kadar, ayağınızın üzerindeki ağırlığı ortadan kaldırmaya çalışın. Semptomlarınızı hafifletmek için de, ağrılı bölgeye, günde iki, üç defa, yirmi dakika süreyle buz uygulayın. Sıklıkla bir doktor, size ibuprofen gibi steroid olmayan, antiinflamatuar bir ilaç kullanımını tavsiye edecektir. Aşil tendonunuzu ve plantar fasyanızı geren ev egzersizleri programı, bu durumu tedavi etmek ve hastalığın nüks etme şansını azaltmak için en büyük destektir. 

Bir egzersizde; bir dizinizi bir duvara karşı düz tutup topuğunuz yere basarken, diğer dizinizi bükerek, duvara yaslayın. Sizin topuk bandınız (aşil tendonunuz) ve ayak kavsiniz yaslanırken gerilecektir. On saniye bu pozisyonda kalın ve sonra gevşeyin ve ayakta düz durun. Her ağrıyan topuğunuz için yirmi kere tekrarlayın. 

İkinci egzersizde ayaklarınızı ayırarak, bir ayağınızı diğerinden önde tutarak, öne doğru karşı tarafın üzerine eğilin. Dizlerinizi kırın ve topuklarınızı mümkün olduğu kadar yerde tutarak aşağıya doğru çömelin. Topuk bağınız ve ayak kavsiniz bu gerilmede topuklarınız yukarı çıkacak gibi gerilecektir.On dakika böyle kalın, gevşeyin ve doğrulun. Bu hareketi yirmi kez tekrarlayın. RESİM 45-46: Plantar fassitiste egzersizler 

Başlangıç tedavisinden sonra plantar fassitisli insanların % 90 nında anlamlı bir gelişme gözlenmiştir.Şok emici tabanlıklı ayakkabılar veya uygun lastik (kauçuk) topuk peti gibi standart ortopedik cihazlar kullanmanız tavsiye edilebilir. Ayağınız spesifik bir pozisyonda bantlanabilir. 

Eğer plantar fassitiniz, konservatif tedaviye rağmen birkaç aydır devam ediyorsa, doktorunuz, topuğunuzun içine steroid içeren bir antiinflamatuar ilaç (kortikosteroid) enjekte edebilir. Hala semptomlarınız devam ediyorsa, 2-3 hafta süreyle üzerinde yürüyebileceğiniz bir alçıya veya uyurken, pozisyonel bir atele ihtiyacınız olabilir. Bir çok vakada, ligamentin serbest bırakılmasına dayanan bir ameliyata ihtiyaç duyabilirsiniz.

Etiketler:

70

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

eriskinlerde-ayakkabi-secimi

Erişkinlerde Ayakkabı Seçimi

USA istatistiklerinde her 6 kişiden birinin (43.1 milyon kişi), çoğunlukla ...
                                                                                                                                                           

yaslilarda-dusmeden-korunma

Yaşlılarda Düşmeden Korunma

65 yaş üzeri her üç kişiden biri bir yıl içinde ...
                                                                                                                                                                                                           

ofis-hastaliklarinin-biyolojik-kokeni

Ofis Hastalıklarının Biyolojik Kökeni

İnsanın milyonlarca onbinlerce yıldır süregelen normal evrim süreci son yüzyılda ...