Plantar Fasitis
Sabahleyin yataktan kalktığınızda, ilk birkaç adım...
Temmuz
Ortopedik cerrahide anestezi tıp dünyasında son 150 yıldır yapılmaktadır. Böylece ameliyatlar hasta için ağrısız ve hatırlanmayan işlemlerdir. Tüm değişik yaş grubundaki ve tıbbi koşullardaki hastalar ameliyattan yarar görmelerini ağrı duymadan bu işlemi yaptırmalarına yani anesteziye borçludur.
Anestezi, bilinç kaybı ile birlikte veya bilinç kaybı olmadan his ve duyumların kaybı anlamına gelir. Ağrı hissinin kaybolmasının yanında anestezi, ameliyat ile ortaya çıkan stresi, korkuyu ve gerginliği kontrol etmeyi amaçlar.
Anestezist, yani anestezi doktoru sizin anestezi sorumluluğunuzu alan doktordur.Anesteziniz; anestezi ve reanimasyon uzmanı doktordur. Anesteziniz; anestezi ve reanimasyon uzmanı doktor veya başında anestezi ve reanimasyon uzmanın bulunduğu anestezi teknikerlerinden oluşan bir ekip tarafından uygulanır. Anestezi ve reanimasyon uzmanı; tıp fakültesi mezunu olup, 4yıl bu alanda bir uzmanlık eğitimi almış ve bir takım sınavları başarmış kişidir. Anestezi teknikerleri; lise eğitimi üzerine 2 yıl anestezi konusunda üniversitelerde eğitim almış ve stajlarını tamamlanış kişilerdir.Özet olarak anesteziniz, bu konuda eğitimli ve deneyimli doktorlar ve anestezi teknikerlerinin birlikte çalışması ile en iyi ve güvenilir şekilde verilmeye çalışılır.
Anestezi doktorunun en önemli görevlerinden biride ameliyat öncesi sizi muayene edip, medikal durumunuza göre size en uygun anestezi yönteminin hangisi olduğuna sizinle birlikte karar vermektir. Genel anestezi mi, rejyonel(bölgesel)anestezi mi, lokal anestezi mi;uyanık mı uyuyarak mı anestezi kararı basit bir karar değildir. Bazı tıbbi koşullarda bir anestezi yöntemi sizin için diğer yönteme göre daha güvenli iken başka birine uygun olmayabilir. Aynı zamanda bazı ameliyatlarda kullanılması zorunlu olan anestezi modeli olabilir. Alacağınız anestezi şeklinin kesin kararı; ameliyatınıza ameliyat süresinin uzunluğuna, sizin tıbbi ve cerrahi öykünüze ve fizik muayene bulgularınıza göre seçilir.Bizler cerrahınız ile görüştükten sonra sizin için en uygun olan anestezi modelini seçeriz.
Eğer hastaneye ameliyattan bir gün önce geldiniz ise; anestezi doktoru tarafından ameliyat öncesi ziyaretiniz(vizitiniz) yapılacaktır. Bu ziyaret sırasında anestezi doktoru sizi muayene edecek, bir takım tıbbi bilgilerinizi öğrenecek ve sizinle anestezi şeklini tartışacaktır.Eğer hastaneye ameliyat günü gelecekseniz (ambulatuar cerrahi-günlük cerrahi-ayaktan cerrahi -outpatient surgery) cerrahınız size ameliyat öncesi bilgileri iletmiş olacaktır.
Hastanemize yatmadan önce anestezi doktorları tarafından muayene edilme ve bizlerle tanışma imkanınız vardır. Bu buluşmada anestezi doktoru ile anestezi konusunu tartışabilirsiniz. Eğer karışık bir tıbbi öykünüz özel korku ve önem verdiğiniz konular var ise lütfen cerrahınıza bu konuyu iletin ve sizin bizlerle buluşması için bir randevu ayarlamasını sağlayın. Ameliyat öncesi anestezi doktorunuz sizin tıbbi, cerrahi ve anestezi öykünüzü öğrenmek isteyecektir. Eğer tansiyon, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastalığınız veya astım, şeker hastalığı gibi sorunlarınız varsa anestezi doktorunu bu konuda bilgilendiriniz.
Ayrıca herhangi bir alerjinizi, ilaç reaksiyonunuzu, daha önceki anestezi deneyimlerinizi, ilaç, sigara, alkol gibi alışkanlıklarınızı bizlere bildiriniz. Ameliyattan önce 5 gün sigara içilmemesinin ameliyat sırasında sizleri ve bizleri rahatlatır bir unsur olduğu unutulmamalıdır. Ameliyat için kan testleri, EKG, akciğer grafisi gibi tahliller, sizin genel durumunuza ve ameliyatın durumuna göre, cerrah veya anestezi doktorunuz tarafından ameliyattan önce yada ameliyat günü istenecektir.Eğer uzun süreli bir hastalığa sahipseniz anestezi doktorunuzla olan görüşmenizde elinizdeki tüm sağlık dökümanlarının yanınızda bulunması gerekmektedir.
Ameliyattan önce 6-8 saat aç kalmanız gerektiğini unutmamalısınız. Ameliyat öncesi gece yumuşak posasız, gaz yapmayan gıdaları seçmeli;çok soğuk ve sıcak gıdalar yememeli, gece yarısından sonra ameliyat saatine kadar sakız çiğnememeli; çok soğuk ve sıcak kirli hava ortamlarından uzak durmalısınız.
Hastaneye geldiğinizde ameliyat ile ilgili hazırlıkların yapılacağı bir odaya alınacak ve tansiyonunuz, nabız ve ateşiniz ölçüldükten sonra ameliyat bölgesi temizliği, gerekirse kan tahlilleri, premedikasyon gibi hazırlıklar başlıyacaktır.
Ameliyat saatinden önce, odanızdan ameliyathaneye alınarak burada anestezi doktoru yada anestezi teknikeri tarafından karşılanacaksınız. Anestezi ekibinden bir kişi, ameliyat sırasında size ilaç ve serum verebilmesi için damar yolunuzu açacaktır.Eğer herhangi bir nedenle damar yolu açılacak kolunuz bu işlem için uygun değilse lütfen anestezi ekibini uyarınız.Damar yolunuzun açık kalması için bir serum size yavaş yavaş verilecektir.Tüm enjekte edilecek ilaçlar bu damar yolundan ağrısız bir şekilde verilebilir.Sizi sakinleştirmek için bu damar yolundan bir sedatif (sakinleştirici ilaç)verilecektir.Bu ilaçlar başınızın dönmesine neden olabilir.
Cerrah, ameliyathane hemşireleri ve anestezi ekibi hazır olduğunda ameliyat odasına alınacaksınız. Bu odada göğsünüze kalp elektronuzu izlemek için bantlar, tansiyonunuzu takip için tansiyon aleti ve parmağınıza oksijen seviyenizi ölçmek için bir cihazın probu takılacaktır ve anestezi doktoru sizin anestezinize başlayacaktır.
İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde genel, rejyonel, lokal, MIVA ve MAC anestezileri uygulanmaktadır.
Genel anestezi, damar yolunuz yardımıyla veya nefes aldığınız maske aracılığı ile uygulanır. Genellikle intravenöz (damar yolu)ve inhalasyon (nefes alan) anestezik ilaçlar birlikte kullanılır.
Oksijen ve inhalasyon anestezik maddeler, nefes ile alındığından size maskeyle yada uyuduktan sonra ağzınızdan veya burnunuzdan takılan plastik tüp yardımıyla verilir ve siz uyanmadan önce bu plastik tüpler geri çekilir.Bu nefes alma tüpü, akciğerlerinize tükürüğünüzün ve mide materyalinin kaçmasını engeller.
Genel anestezi ile bilinciniz kaybolur ve hiç ağrı hissetmezsiniz. Uyumanıza rağmen bazı olayların farkında olabilirsiniz, fakat tüm işlem boyunca yinede ağrınız olmayacaktır.
Anestezi sırasında bir komplikasyon oluşması, ameliyat öncesi tıbbi durumunuza ameliyatınıza ve kullanılan anestezi yöntemine bağlıdır.
Komplikasyonlar ameliyat odasında, derlenme odasında veya hasta odasında olabilir. En önemli ameliyat sonrası komplikasyon, bulantı ve kusmadır. Bu genellikle göz ve kulak ameliyatı olan, sıklıkla da çocuklarda görülür.Eğer daha önceki anestezinizde bu şikayetiniz olduysa bize bildiriniz ki sizlere bulantı ve kusmayı önleyici ilaçlar verelim.
Aspirasyon pnömonisi(mide içeriğinin akciğerlere kaçması)ciddi bir anestezi komplikasyonudur. Bu nedenle tüm hastalardan ameliyat öncesi 6-8 saat aç kalmalarını hiçbir şey yiyip içmemelerini isteriz. Bu komplikasyonlardan sizleri korumak için,uyuduğunuzda nefes borunuza ağzınızdan bir plastik tüp yerleştiririz.
Diğer komplikasyonlar; tansiyon düşmesi, dişlerde travma, düzensiz kalp atımlarının olması,oldukça nadir olmakla beraber kalp krizi,astım atağı, alerjik reaksiyonlar, oksijen yetersizliği hatta ölüm olabilir.Boğaz ağrısı, baş ağrısı, ses kalınlaşması, baş dönmesi, kas ağrısı, yorgunluk gibi basit komplikasyonlar ise ameliyat sonrası birkaç gün görülebilir.
Şanslıyız ki yukarıda bahsettiğimiz ciddi komplikasyonlar çok ender ortaya çıkar. Lütfen anestezi doktorunuza aklınıza takılan soruları sorunuz.
Anestezi; ilaç ve sedasyon, ağrı kesici ilaçlar, kalp-elektro monitörizasyonu ve tansiyon ölçümünü ve ameliyat yapılırken ortaya çıkan medikal problemlerin çözümünü içerir. M.A.C.
Komplikasyonları; sinir sistemi reaksiyonları (sedasyon, nöbet geçirme)ve düzensiz kalp atımları olabilir.
Ameliyatınızın yerine, sizin sağlık öykünüze ve yapılacak ameliyatın süresine göre spinal, epidural anestezi ya da RİVA ve bloklar sizin için uygun anestezi yöntemleri olabilir. Bu yöntemlerde, bilinciniz açıkken ameliyat bölgenizde ağrı duymamanız sağlanacaktır.
Prostat ameliyatları, erişkin kasık fıtıkları, diz kalça ameliyatları gibi ameliyat türlerinde spinal ya da epidural anestezi sizlere uygulanabilir. Bu yöntemlerden hangisi uygulanacaksa, anestezi doktorunuz size ayrıntılı bilgi verecektir.
Hastanemizde çocuk ameliyatları sıklıkla yapıldığından tüm ekiplerimiz çocuk ameliyatları ve anestezisi konusunda (yeni doğan bebeğin anestezisinden ergenlik dönemine kadar) deneyimlidir.
Tüm anestezi doktorlarımız çocuk anestezisi verebilir, çocuk anestezisi sırasında onlar için en güvenilir ilaçlar kullanılır ve ameliyat süresince çocuklar monitörize edilip sıkı takip edilir.
Hastanemizde çocuğunuza ve size ameliyat öncesi bilgi verecek, ameliyathaneyi gezdirecek bir hemşire görevlendirilmiştir. Ancak bu gezi ameliyathane uygunsa yaptırılabilir.
Çocuğunuza ameliyat öncesi stresi azaltmak için çeşitli ilaçlar değişik yöntemlerle verilebilir. Bunlar meyve suyu içinde verilen solusyonlar, makattan uygulanan fitiller veya enjeksiyon şeklinde olabilir. Çocuğunuzu, ameliyat öncesi ellerinden yapılacak küçük renkli aşı konusunda hazırlamanız bizim işimizi kolaylaştıracaktır. Ameliyat öncesi ziyarette anestezi doktorunuza bildirmeniz gerekenler; çocuğunuzun son kilosu, son iki hafta içinde nezle,grip olup olmadığı, son iki hafta içinde bulaşıcı çocuk hastalığı geçirip geçirmediği, eğer yeni doğan bebek ise prematür olup olmadığı,daha önce genel anestezi reaksiyonu olup olmadığı, aileye ait özel hastalıklar ve reaksiyonlardır.
Ortopedide gen tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
82
Yaralanma dışarıdan gelen fiziksel bir etkenin vücutta tahribat yapmasıdır. Fiziksel ...
Çocuğunuzun ayağı basarken düz, otururken veya parmak uçlarındayken normal ayak ...
Sırt çantası taşıyan çocuklarda sırtta rahatsızlık ve ağrı çok sıktır. ...