Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Omuz Yırtığı
omuz-yirtigi

Omuz yırtığı günümüzde her yaştan insanda görülebilen ortopedik bir problemdir. Omuz eklemi insanın günlük yaşam içerisinde sıkça kullandığı eklemlerden biridir. Beden ile kolların birleştiği noktada bulunan omuz eklemi; 3 kemik, 4 eklem ve 26 farklı kas dokusundan oluşmaktadır. Anatomik olarak oldukça karmaşık olan bu eklemde çeşitli problemler yaşanabilmektedir. Sürekli kullanılan omuz ekleminde açığa çıkmış problemlerin erken dönemde tedavi edilmesi hastanın yaşam konforu açısından önemlidir. Bu yazımıda omuz yırtığı problemini ve hangi tedavi yöntemlerinin uygulandığını ele alacağız.

Omuz Yırtığı Nedir?

Halk arasında omuz yırtığı olarak tanımlanan bu problem aslında omuz eklem kemiklerinin çevresini kaplayan rotator manşet kaslarının yaralanması ve yırtılmasıdır. Omuz anatomisinde rotator manşet kasları; omuzun diğer eklemlere göre çok daha geniş bir hareket alanına sahip olmasını sağlamaktadır. Ancak çeşitli faktörler ile bu kas dokunun yırtılması dengeli bir şekilde hareket etmesinin önüne geçmektedir. 

Omuz Yırtığı Neden Olur?

Omuz yırtığına neden olan faktörler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • İleri yaş
  • Travmatik olaylar (düşme, çarpma, ağır kaldırma, zorlama)
  • Omuz eklemini oluşturan yapıların zayıflaması
  • Omuz ekleminde kan akımının yavaşlaması ve yetersiz olması
  • Kemik sıkışması
  • Ağır kaldırma
  • Postür bozuklukları

Omuz yırtığı problemi yukarıdaki faktölerin yanı sıra omuz eklemini sürekli kullanan kişilerde de sıklıkla görülmektedir. Omuz yırtığı probleminin en sık görüldüğü kişiler; voleybol, basketbol ve tenis gibi sporları yapanlar, kollarını kafa üstü hizada sık kullananlardır. Aynı zamanda yapılan araştırmalar sonucunda omuz yırtığı probleminin kadınlarda daha sık görüldüğü bilgisine ulaşılmıştır.

Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

omuz-yirtigi-probleminde-belirtiler-nelerdirOmuz yırtığı probleminin neden olduğu şikayetler hastanın günlük yaşam kalitesini düşürmektedir. Başlıca bulgular aşağıdaki gibidir; 

  • Kronik ağrı
  • İstirahat halindeyken ağrı
  • Sızı ve yanma hissi
  • Günlük aktivitelerin zor bir şekilde gerçekleştirilmesi
  • Kaslarda güçsüzlük
  • Hareket kısıtlılığı 
  • Omuzu hareketsiz tutma isteği

Omuz yırtığı probleminde nitelikli tedavi uygulanmadığı sürece şikayetler  artacak ve daha da şiddetlenecektir. Bu nedenle alanında tecrübeli ortopedi uzmanlarına başvurulmalıdır.

Omuz Yırtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Omuz ağrısı ve kolda güçsüzlük şikayeti ile doktora başvuran hastalarda öncelikle ayrıntılı bir şekilde fizik muayene uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra hastanın sağlık öyküsü, yaşı ve mesleği de değerlendirme içerisine alınmaktadır.

Omuz yırtığı probleminde de birçok ortopedik hastalıkta olduğu gibi birtakım radyolojik görüntüleme sisteminden faydalanılmaktadır. Bu sistemler; manyetik rezonanas, ultrason, röntgen ve tomografidir. 

Omzu ekleminin nitelikli bir şekilde görüntülenmesini sağlayan radyolojik incelemeler sonrasında omuz yırtığı probleminin kesin tanısı konulabilmektedir.

Bu inceleme sürecinde aynı zamanda omuz ekleminde açığa çıkan yırtığın konumu ve ne derecede yırtık oluştuğu bilgisi de elde edilmektedir.  Tanı süreci sonrasında hastaya ve yaşadığı probleme en uygun tedavi yöntemi tercih edilmektedir. 

Omuz Yırtığı Tedavisi

Omuz yırtığı probleminde hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiği konusunda hastanın yaşı ve genel sağlık durumunun yanı sıra yırtığın durumu ve omuzdaki hareket kabiliyetinin ne kadar nitelikli olduğu da belirleyici olmaktadır. Omuz yırtığı probleminde tıp alanının da gelişmesi ve yeni yöntemlerin belirlenmesi sonucunda oldukça farklı yöntemler uygulanabilmektedir.

Bu yöntemler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • İlaçla tedavi
  • Enjeksiyon
  • Fizik tedavi yöntemleri
  • Egzersiz 
  • Cerrah yöntemler

omuz-yırtıgı-tedavisi

Omuz Yırtığının İlaçla Tedavisi

Omuz yırtığı tanısı konulan hastalarda öncelikli tedavi yöntemlerinden biri ilaçla tedavidir. Inflamatuar ilaçlar ile yaşanılan kronik ağrılar ve sızı ve yanma hislerininin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Omuz yırtığı probleminin ileri yaşlarda (özellikle 65 yaş üstü) kişilerde de görüldüğü unutulmamalı ve bu yaş grubundaki insanlarda kullanılan ilaçların yan etkileri uzun süreçte oldukça ciddi olmaktadır. Bu nedenle uzmanlar ilaçla tedavi yerine diğer tedavi yöntemlerini tercih etmektedir.

Omuz Yırtığının Enjeksiyon ile Tedavisi

Enjeksiyon yöntemi son yıllarda özellikle ortopedi alanında sıklıkla başvurulan  bir tedavi biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek bölgesel bir tedavi biçimi olması gerekse de etkisinin kısa sürede hissedilmesi ve risk faktörlerinin minimum düzeyde olması sebebi ile omuz yırtığı probleminde başvurulan nitelikli tedavi yöntemlerinden biridir. Enjeksiyon yöntemi ise eski yıllarda kortizon içerikli ilaçlar kullanılırken günümüzde PRP yöntemi ile çok daha sağlıklı ve konforlu bir şekilde uygulanabilmektedir. 

Omuz Yırtığı Tedavisinde Fizik Tedavi

Omuz yırtığı probleminde diğer tüm ortopedik problemlere de olduğu gibi fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte omuz kaslarının ve kemiklerinin kanla beslenmesi kolaylaştırılırken eklem hareketlerinin ağrıdan uzak bir şekilde hareket ettirilmesi de amaçlanmaktadır. Fizik tedavi yöntemi diğer tedavi yöntemlerine destekleyici nitelikte de uygulanabilmektedir.

Omuz Yırtığı Tedavisinde Egzersiz

Egzersiz sağlıklı bir fiziksel yapı için dahi oldukça önemlidir. Omuz yırtığı probleminin tedavisinde uygulanan egzersiz programının mutlaka doktor kontrolü  altında olması gerekmektedir. Nitelikli bri egzersiz programı ile omuz eklemini oluşturan dokula güçlendirilmekte ve yaşanılan şikayetlerin önüne geçilmektedir. 

Omuz Eklem Sağlığında Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Doktor kontrolünde olmalıdır.
  • Ağır kaldırılmalı ve kol ile omuzlar zorlanmamalıdır.
  • Egzersizden önce ısınma hareketleri mutlaka yapılmalıdır.
  • Kafa üstü kol hareketlerinden kaçınılmalıdır.
  • Yüzme ve benzeri statij egzerizler tercih edilmelidir. 

Omuz Yırtığı Tedavisinde Cerrahi Yöntemler

Omuz yırtığı probleminde cerrahi dışı yöntemlerin fayda sağlamaması durumunda cerrahi yöntermlere başvurulabilmektedir. Günümüzde uygulanan cerrahi yöntemler oldukça güvenilir ve hasta açısından konforlu bir süreç sunmaktadır. Eklemde yer alan yırtığın konumuna, şiddetine ve hastada açığa çıkardığı şikayetlere göre artrospik cerrahi yönteminden ya da protez ile cerrahi yönteminden faydalanılabilmektedir.


Hızlı Ulaşın!


Adres : Hakkı Yeten Caddesi Unimed Plaza No:19 Kat:1 Fulya / İstanbul
E-posta : info@denizalgun.com
Gsm : 0 549 678 67 33
Telefon : 0212 241 25 25
Etiketler:

137

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

donmus-omuz-nedir

Donmuş Omuz Nedir?

Kolunuzu baş üzerine kaldırma sırasında zorluk veya asimetri varsa, diğer ...
                                                                                                                                                         

omuz-artroskopisi

Omuz Artroskopisi

Artroskobik cerrahi de eklem içine küçük bir delikten bir kamera ...
                                                                                                                                                                               

omuz-egzersizleri

Omuz Egzersizleri

...