Omuz Rotator Manşet Yırtığı Ameliyatı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Omuz yırtığı rahatsızlığı oldukça sık birçok neden...
Ekim
Omuz sıkışması ve omuz eklem problemleri kişi tarafından önemsenmeyen ancak tedavi edilmediği takdirde daha da ciddi şikayetler açığa çıkaran problemlerdendir. Omuz problemleri ağrı ile kendilerini belli etmekte ve bu nedenle çok daha üzerinde durulmamaktadır.
Omuzda bölgesinde en sık görülen problemlerden biri; sıkışmadır. Halk arasında omuz sıkışması olarak tanımlanan bu problem tıp literatüründe impingement olarak adlandırılmaktadır.
Burada bilinmesi gereken birçok kişiye göre bu bölgede oluşan ağrının sebebi her ne kadar omuzda bulunan ve bursa adı verilen kesenin ödemi olan bursittir. Bursitle beraber tendinit dediğimiz tendon zedelenmesi de hatta rotator kılıf denen omuz fonksiyonlarının büyük kısmını yapan kas-tendon yapıda yırtıklarda ek ağrı nedenleridir. Ancak bu ağrı nedenleri sıkışma hastalığının nedeni değil sonuçlarıdır.
Omuz sıkışması veya impingement sendromu rotator manşet olarak adlandırılan döndürücü kılıf tendonlarının omuz eklemi çatı kısmında bulunan akromiona veya akromionun köprücük kemiği ile yaptığı akromioklaviküler ekleme sürtünmesi ile gerçekleşmektedir. Omuz ekleminin yapısında ana olarak üç adet kemik bulunmaktadır. Bunlar kürek kemiği yani skapula ve kol kemiği humerus ile birlikte köprücük kemiği olan klavikuladır. İşte burada kol kemiğini kürek kemiğine bağlayan yapı olan rotator kılıf bağlama görevini görmektedir. Bu kılıf dört adet (supraspinatus, infraspinatus, teres minör, subskapularis) kas yapısının tendonundan oluşmaktadır. Rotator manşet adı verdiğimiz yapı kolun omuz kısmından yukarı doğru hareket etmesi işleminin yanı sıra omuzda bulunan bütün hareketlerin yapılmasını sağlamaktadır.
Aynı zamanda kolu yukarı doğru hareket ettirirken kol ekleminin kürek kemiği eklemine bağlı olarak bulunmasını sağlamaktadır. Ayrıca yuvada kemikler sağlam bir şekilde durmasını da sağlamaktadır. Akromion yapı ile rotator manşet arasında bursa adı verilen bir kese bulunmaktadır. Bu yapı kayganlaştırıcı sıvı sayesinde kemik ve eklem arasındaki sürtünmeyi sağlamaktadır. Kasların da bu sürtünmede devrede olması sayesinde ise bursa adı verilen kese aynı zamanda sürtünmenin vereceği zararı da en aza indirmektedir. Yine hareket açıklığının devamını sağlamak ve hareket açıklığında geniş bir bölge oluşturmak için bu işlemin sürekli olarak devam etmesini sağlamaktadır.
Genel olarak kolu yukarıda kaldırma olayı sırasında akromion ile rotator manşet arasında tendonların kayarak hareket etmesini sağlayacak olan yeterli hareket alanı bulunmaktadır. Normalde kişi her kolunu kaldırdığında akromion ile rotator manşet arasında ve bursa dokusunda bir miktar sürtünme olayı doğaldır. Sıkışma hastalığı ise bursa ve rotator manşet tendonlarında hasar verecek kadar sürtünme durumudur.
Genç yaşlarda görülen sıkışma sendromu genellikle akraomionun yapısal anormalliklarine bağlıdır. Vücut geliştirme gibi bazı sporlarda adele dengesizlikleri, omuz travmaları nedenlerdendir. İleri yaşlarda akromion ve akromioklaviküler eklemdeki dejeneeratif bozulmalar neden olabilir.
Kolun kaldırma hareketi esnasında veya yatarken yerçekiminin ortadan kalkması ile omuz başının çatıya yaklaşması kol kemiği akromion arasında sıkışmasına neden olmaktadır. Bu sıkışma sonrasında zaman ile kolu ve omuz bölgesini aşırı kullanıma bağlı olarak bu durum bursa dokusu üzerinde şişmeye neden olmaktadır. Bursa dokusu üzerinde sadece şişme değil aynı zamanda ağrılarda meydana gelmektedir. Gece ağrısı tipiktir.
Akromion ile rotator manşet arasında bulunan alan daraldığında özellikle kolu arkaya götürme hareketi kısıtlanmaya başlar. Bir süre sonra omuz hareketlerinde kısıtlanma artabilir. Yine akromion arasında bulunan kemik çıkıntıları her hareket esnasın da daha da belirgin bir hal alacaktır. Bu çıkıntılar ise kemik üzerinde dışarıdan dikensi bir yapı görülmektedir.
Hastalığın erken dönemlerinde omuz üzerinde sürekli olarak bir ağrı meydana gelmektedir. Aynı zamanda kişinin kolunu öne veya yana doğru hareket ettirmesi esnasında erken dönemde ağrılar gözükse de bunun sonrasında bu hareket kabiliyeti de kısıtlanmaktadır. Bu rahatsızlığın görüldüğü çoğu kimse ağrılar ve acılar nedeni rahatsızlığın olduğu omuz üzerine yatamadıklarını ifade etmektedir.
Ayrıca kişi ağrılarının olduğu omuz tarafındaki kolu ile arka cebine ulaşırken keskin ağrılar hissettiklerini ifade etmektedir. Bu da aslında impingement sendromunun kesin bir belirtisi olarak bilinmektedir. Durum daha da ilerledikçe hastanın omuz kısmında oluşan huzursuz durum daha da artmaktadır. Ayrıca kolda oluşan güçsüzlük ve kolu kaldıramama ve yine kolda hissizlik durumu oluşması da aslında sıkışmanın bir diğer belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Omuz sıkışması sendromunda bu gibi belirtiler hisseden bir kimse zaman geçirmeden hekime başvurmalıdır. Başlangıçta basit ilaçlar, enjeksiyonlar, fizik tedavi ile tedavi edilebilecek hastalık zaman içinde roator manşetin yırtılmasına ve operasyon gerektiren hallere neden olmaktadır.
Ortopedik problemler farklı nedenler ile açığa çıkan ve hastanın yaşam kalitesini ve günlük yaşam konforunu sekteye uğratan, hareket kısıtlılığına ve yoğun ağrı hissine neden olan problemlerdir. Bu problemlerin günümüzde oldukça güvenilir ve kolay tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Gelişen teknolojinin ve araştırmaların sonucu olarak pek çok tanı ve tedavi yöntemleri ile gerek Impingement sendromu gerekse de diğer tüm ortopedik problemler tedavi edilebilmektedir.
Omuz sıkışması sendromu tanısı konulan hastada hastanın yaşam tarzı ve problemin açığa çıkardığı şikayetler değerlendirilerek en uygun tedavi planlaması yapılmaktadır. Cerrahi ve cerrahi dışı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Cerrahi dışı tedavi yönteminde; ağrı kesici etkisi bulunan ilaç kullanımı, buz kompres uygulamaları ve şiddetli ağrı durumlarında kortizon içeren enjeksiyon tedavileri uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin fayda sağlamadığı durumlarda ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.
Cerrahi tedavi yönteminde; omuz artroskopisi, rezeksiyon artroplasti ve subakromial dekompresyon uygulamalarına başvurulabilmektedir. Cerrahi yöntemlerin uygulanması sonrasında hastanın doktorun önerileri dışına çıkmaması ve fizik tedavi-rehabilitasyon sürecini aksatmaması büyük önem taşımaktadır.
Hızlı Ulaşım
Omuz sıkışma sendromunun sık görüldüğü kişiler; kollarını sürekli aynı hareket için kullanan, yük taşımayı gerektiren işlerde çalışmakta olanladır. Bu nedenle omuz sıkışması genellikle ev hanımlarında ve tenis sporcularında rastlanan ortopedik bir problem olarak tanımlanmaktadır. Omuz Sıkışma Sendromu Kimlerde Sık Görülür?
108
Omuz sıkışması, omuz eklem hastalıkları arasında en sık karşılaşılan problemdir. ...
Omuz protezleri daha az sıklıkta yapılsa da diz ve kalça ...
Anatomik olarak oldukça karmaşık olan bu eklemde çeşitli problemler yaşanabilmektedir. ...