Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Omuz Artroskopisi
omuz-artroskopisi

Artroskobik cerrahi de eklem içine küçük bir delikten bir kamera yerleştirilerek görüntü monitöre aktarılır. Sonrasında da operatör yine küçük bir veya birkaç delikten eklem içine sokulan değişik cerrahi aletlerle monitörden izleyerek operasyonu gerçekleştirir.

Omuzda Artroskobik Cerrahi Nedir?

Artroskobik cerrahide kullanılan cerrahi aletler kalem ucu büyüklüğündedir. Omuz artroskobisinde diz artroskobisinde kullanılanlara ek olarak artropump (ekleme verilen sıvı basıncını otomatik ayarlayan bir cihaz), artrocare ( radyofrekans akımı ile çalışan, gereksiz-temizlenmesi istenen dokuları yakıp emerek kanamaya neden olmaksızın ortadan kaldıran bir cihaz), özel artroskobik dikiş setleri gibi cihazların bulunması son derece önemlidir.

Omuz Artroskopisi Nasıl Uygulanır?

Omuz artroskopisi, omuz eklemiyle ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde kullanılan bir ameliyattır. Bölgedeki ekleme yapılan küçük kesilerden artroskop adı verilen bir aletin yerleştirilir. Bu alet, bir kamera ve aydınlatma sistemi içeren bir tüptür. Bu sayede cerrah, eklemi içeriden görüntüleyebilir ve inceleyebilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu operasyon, açık cerrahiye kıyasla daha az invazivdir ve daha hızlı bir iyileşme süreci sunar. Bazı durumlarda da lokal anestezi veya sedasyon kullanılabilir.

Cerrah, bu operasyonda gerektiğinde eklem içerisindeki hasarı onarabilir, yırtıkları diker, cerrahi aletler kullanarak gerekli işlemleri yapar. Cerrahi kapalı teknikler uygulanarak yapılır. Bu operasyonla beraber kemik çıkıntısı gibi fazlalıklar temizlenebilir. Genellikle bu ameliyat 1-2 saat sürebilir.

omuzda-artroskobik-cerrahi-nedir

artroskobik-cerrahi-avantajlari

Omuz Artroskopisi Hangi Rahatsızlıkları Tedavi Eder?

Omur artroskopisi, çeşitli omuz rahatsızlığının tedavisinde kullanılan bir cerrahi operasyondur. Bu rahatsızlıklar aşağıdaki gibi olabilir.

  • Rotator cuff, omuz hareketlerini kontrol eden dört adet tendonun oluşturduğu bir yapıdır. Omuz artroskopisi, rotator cuff yırtıklarının teşhis edilmesi ve tamir edilmesi için kullanılır. Cerrah, yırtığın boyutuna ve tipine bağlı olarak tendonu dikerek veya dikişler kullanarak tamir edebilir.
  • Labrum yırtıkları, omuz çıkığı, tekrarlayan omuz çıkıkları veya tekrarlayan omuz ağrısı gibi durumlarla ilgilidir. Bu işlemle yırtıkların tedavisi sağlanabilir.
  • Bursit, omuz eklemi iltihabı olarak da bilinir. Omuz eklemi çevresinde yer alan bursa adı verilen sıvı dolu keseler, eklemi koruyan ve sürtünmeyi azaltan yapılar olarak görev yapar. İltihaplanan bu keselerin tedavisi operasyonla yapılabilir.
  • Omuz sıkışması, ağrı ve kısıtlamaya neden olabilir. Engelleri ortadan kaldırmak ve serbest hareketin devamını sağlamak için bu rahatsızlık, artroskopi işlemiyle tedavi edilebilir.
  • Kireçlenme nedeniyle oluşan rahatsızlıklar da hastanın daha az ağrı ve rahatsızlık hissine sahip olması için bu operasyonla tedavi edilebilir.
 

Artroskobik Cerrahi Avantajları

Eklem içindeki labrum, kıkırdak, ağrı duyusu olmayan dokulardır. Artroskobik cerrahi çevre dokulara zarar vermeden ve yaralamadan direkt eklem içine girilmesine ve sadece hasta olan dokulara müdahale edilmesine olanak sağlar. Böylece operasyon sonrası son derece rahattır.

Artroskobik cerrahi sırasında eklem içi yapıları çok yakın ve büyütülmüş olarak görülür. Bu sayede hastalıklı dokular çok daha iyi teşhis ve tedavi edilebilirler.

Artroskobik cerrahide eklem hareketlerini sağlayan iyileşmesi zor ve ağrılı adele, kapsül gibi dokulara hiç dokunulmamaktadır. Bu özellikle omuzda çok daha önemlidir. Böylece ameliyat sonrası eklem hareketleri ağrısız ve rahattır. Ayrıca ameliyat yarası, kanama olmadığından pansuman ihtiyacıda yoktur. Enfeksiyon riski de açık cerrahilere göre çok düşüktür.

Artroskobik cerrahilerde ciltte dikiş kullanılmamaktadır. Omuz artroskobik cerrahisi 1 santimlik 2-4 küçük delik aracılığıyla gerçekleştirilir.

Omuzda artroskobinin oldukça geniş kullanım alanı vardır. Kırıklar ve tümörler dışında hemen hemen tüm hastalıklar artroskopi ile tedavi edilmektedir. Hastalık başlıkları altında omuz artroskopisi ile nelerin yapıldığını görebilirsiniz.

omuz-artroskopisi-hangi-rahatsizliklari-tedavi-eder

artroskobik-cerrahi-avantajlari

Omuz Artroskopisi Ameliyatı Fiyatları

Omuz artroskopisi ameliyatı fiyatları hastaya yapılacak tedaviye, doktorun tecrübe ve deneyimine, ameliyatta kullanılacak ekipmanların kalitesine göre değişmektedir. Omuz artroskopisi fiyatları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Omuz artroskopisi hangi durumlarda uygulanır?

Omuz artroskopisi omuz eklem hastalıklarında hem tanı hem de tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilmektedir; 

  • Omuz sıkışması
  • Rotator manşet yırtığı
  • Labrum yırtılması
  • Kapsül esnemesi
  • Artrit

Omuz çıkığı nasıl tedavi edilir?

Omuz ekleminin travmatik olaylar ya da bağ gevşekliği problemi ile açığa çıkan omuz çıkıkları günlük yaşam kalitesini önemli derecede düşürmektedir. Omuz çıkığı probleminde eğer problem tekrarlıyor ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır

Omuz artroskopisi kaç saat sürer?

Omuz artroskopisi işlemi 1-2 saat civarı sürebilir. Yapılacak işleme göre değişmektedir.

Omuz artroskopisi ne zaman iyileşir?

Omuz artroskopisi iyileşme süreci hastaya göre değişebilir, yaklaşık 6-8 hafta sürebilir.

Omuz ameliyatında kaç gün hastanede kalınır?

Kapalı omuz ameliyatında genellikle hastalar bir gece hastanede kalır.

Omuz artroskopi acıtır mı?

Omuz artroskopisi işlemi anestezi altında gerçekleştiği için herhangi bir acı hissedilmez.

Omuz artroskopisi riskleri nelerdir?

Omuz artroskopisi riskleri deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında daha az risk barındırır. Omuzda tutulma, sertlik, enfeksiyon, damarlarda veya sinirlerde hasar gibi riskler vardır.

Etiketler:

84

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

omuz-egzersizleri

Omuz Egzersizleri

...
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

omuz-protezleri

Omuz Protezleri

Omuz protezleri daha az sıklıkta yapılsa da diz ve kalça ...
                                                                                                                                                                                               

omuz-sikisma-sendromu

Omuz Sıkışma Sendromu

Omuz eklem problemleri kişi tarafından önemsenmeyen ancak tedavi edilmediği takdirde ...