Diz Bağ Lezyonları
Çapraz bağlar diz ekleminin içinden uyluk (femur) ...
Şubat
Menüsküs onarımı; menüsküs deformasyonlarında uygulanan tedavi yöntemidir. Her insanın günlük olarak gerçekleştirdiği yürüme işlemi sırasında, vücuttaki hareket sistematiği diz eklemindeki menisküs dokuları tarafından kontrol edilmekte ve yönetilmektedir. Bu bakımdan, her insanın en temel hareket aktivitesini kısıtlayan ve olumsuz etkileyen menisküslerin onarımı hakkında bilgi sahibi olabilmek için, öncelikle menisküsün ne olduğuna ve beraberinde meydana gelebilecek fonksiyonel değişimlere değinmek faydalı olacaktır.
Menisküs, diz eklem sistemi içinde yer alan ve bütün diz hareketlerinin kontrolünü sağlayan fibrotik doku yapısıdır. Kaval kemiği platoları üzerinde bulunan menisküs, iç ve dış olmak üzere iki tane yarım ay şeklinde kısımdan oluşan kıkırdak dokuya verilen isimdir. Menisküs, bütün diz hareketi sistematiğini yönetmektedir.
Diz eklemi; uyluk kemiği, kaval kemiği ve diz kapağı olmak üzere 3 temel yapıdan meydana gelmektedir. Menisküs, bu yapıların tam ortasında denge oluşturmakta ve here bir yapının hareket fonksiyonunu kontrol etmektedir. Diz eklemi hareketleri esnasında, kaval kemiğinin üst uç kısmında yer alan menüsküs, uyluk kemiğiyle kaval kemiği arasında kıkırdak bir bariyer görevi görmektedir. Böylece, vücutta meydana gelen diz hareketleri sırasında uyluk ve kaval kemiğinin birbiriyle sürtünerek aşınması önlenmiş ve sağlıklı bir hareket sistemi gerçekleştirilmiş olur.
Her yaş grubunda karşımıza çıkabilecek olan ve en sık rastlanan diz yaralanmaları olarak bilinen menisküs zedelenmeleri, ani yapılan hareketler ya da diz bölgesine fazla yüklenilmesi durumlarında sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Bu bakımdan meydana gelen menisküs zedelenmelerinin belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir;
Menisküs yırtılmalarında hasta şikayetlerinde genel olarak, diz hareketi sırasında diz eklemi ve çevresinde takılma yaşanması ve bu takılmaya bağlı olarak ses duyulması şeklindedir.
Bu takılma, patlama ya da kayma hissi, uyluk ve kaval kemiği arasındaki kıkırdağın gevşediğine işaret etmektedir.
Menisküs onarımı, menisküsün kıkırdak yapısında meydana gelen yırtılmanın dikilmesi yoluyla gerçekleştirilen yöntemlerdir. Menisküs onarım yönteminin uygulanabilmesi için, menisküslerde meydana gelen yırtılmaların onarıma uygun nitelikte olması gerekmektedir.
Bu bakımdan onarıma uygun menisküs yırtıklarının nitelikleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
Menisküsler, damarlanma özelliği taşımaları dolayısıyla kendi kendilerine iyileşme göstermeleri çok zor olan dokulardır.
Diz ekleminin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmeye devam edebilmesi için menisküs yırtıklarında ilk tercih edilen yöntem onarım olmaktadır. Bu bakımdan, hareket kısıtlılığı ve şiddetli ağrı durumları söz konusu olduğunda genellikle artoskopik ameliyat gerçekleştirilmektedir. Artoskopik ameliyatlarda temel olarak iki yöntem uygulanmaktadır.
Menisektomi ve menisküs onarımı adını alan bu iki yöntemden, menisküs onarımı, uzun süreçte diz ekleminin sağlıklı şekilde fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi açısından daha çok tercih edilmektedir.
Menisküs onarımlarında uygulanan artoskopik yöntemler şunlardır:
Birçok çalışmada her üç tekniğin benzer başarılı sonuçlara sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Menisküs problemi çoğunlukla tekrarlayıcı özellik göstermemekle birlikte aynı zamanda nitelikli tedavi uygulanmayan hastalarda şikayetler son bulmamaktadır. Bu durumda ise hasta; ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşamaya devam etmektedir. Menisküs yaralanmalarının tedavisinde menisküs onarımı için mutlaka alanında uzman ve tecrübeli ortopedi ve travmatoloji hekimlerine başvurmak gerekmektedir.
Atroskopik yöntemle gerçekleştirilen menisküs onarımı uygulamaları, işgücü kaybının az olması, hastanede kalış süresinin kısa olması, fizik tedavi ihtiyacının minimum düzeyde olması, ameliyat sonrası ilaç kullanımının az olması itibariyle son derece ekonomiktir.
Hızlı Ulaşım
Menisküs yırtıklarının onarımı gerçekleştirilmediği zaman ağrı hissi giderek şiddetlenmektedir. Bununla birlikte kıkırdak aşınması ve kireçlenme problemlerine de yol açabilmektedir. Bu nedenle menisküs onarımı çoğu hastada uygulanmaktadır. Menisküs onarımında iyileşme süreci uygulanacak işleme göre değişkenlik göstermektedir. Bu noktada yırtık parçasının çıkarılması işlemi sonrasında iyileşme süresini 2 ila 3 hafta olarak tanımlayabiliriz. Menisküs dikişi sonrası iyileşme süresi ise 3 ayı bulmaktadır. Menisküs Onarımı Uygulanmadığı Zaman Neler Olur?
Menisküs Onarımı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?
88
İlk olarak 1968 yılında uygulanmaya başlanılan bu işle zamanla daha ...
Diz; uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiği (tibia) arasındaki menteşe biçimli bir eklemdir. 3 ...
Kireçlenme veya artrit diz eklem kıkırdağının parlak ve pürüzsüz yapısının ...