Ortopedik Tümör Nedir
Vücuttaki organlar ve dokular hücre adı verilen ya...
Temmuz
İncik kemiği kırkları tedavi süreci oldukça geniş zamana yayılmaktadır. Kırılmış (fraktüre) incik kemiği (tibia) en fazla rastlanan uzun kemik kırıklarındandır. Birkaç tip kırılma olabilir; sırasıyla; hairline stress kırıkları(saç çizgisi kadar ince kırıklar=çatlaklar) koşucularda yaygındır, derinin de yırtılıp kemiğin dışarıya çıktığı şiddetli açık kırıklar, motorlu araçların çarpışması sonucunda oluşan kırıklardır.
Bu kırıklar, yeni yürümeye başlayan (bir ile üç yaş arası) çocuklarda görülen, çocuğun oyuncaklarıyla oynarken, oyuncağının üzerine düşmesi veya yürümeyi öğrenirken merdiven basamağından düşmesiyle oluşan incik kemiği (tibia) kırıklarıdır. Bu kırıklar çoğunlukla deriyi yarıp çıkmazlar ve kemik doğru bir biçimde sırasında (yerinde) kalır. Akut ağrı ve muhtemelen bazı şişlikler olacaktır. Çocuk kakmayı ve tekrar yürümeyi reddedebilir.
Bu tip kırıkları röntgende görmek mümkün olmayabilir, bu nedenle doktorunuz teşhisini kanıtlamak için kemik taraması isteyebilir. Bu kırıklar, çabuk iyileşir ve sadece üzerine basılmayan kısa bacak alçısıyla tedavi edilebilirler.
Büyüme plağı kırıkları, daha fazla sıklıkla, daha büyük ve ergenlik çağı çocuklarında görülen kırıklardır. Bu incinmeler, ayak bileği veya dizde kemiklerin sonlarına yakın yerlerde oluşurlar. Kemikler, merkezden dışarı doğru büyümez, fakat büyüme plakları merkez bölgelerden büyür. Bir kırık, kemiğin gelişmesini keserek eşit olmayan bir bacağa neden olur.
Büyüme plağı, kırıklarının erken tanımlanması ve kol ve bacaklarda (ekstremitelerde) herhangi bir kısalık olmamasını garanti etmek için çocuğun iskelet sisteminin tam olgunlaşmasına kadar takip edilmesi gerekmektedir. Ortopedik cerrahın, çivi ve vida gibi internal fiksasyon (kemiği sabitleştiren) gereçlerine ihtiyacı olabilir.
Gerilim kırıkları, aşırı kullanım sonucu yorulan kasların, şoku daha uzun absorbe edememesi (ememesi) ve yükü olduğu gibi kemiğe transfer etmesi (nakletmesi) sonucu ortaya çıkan kırıklardır. Gerilim kırıklarının % 50 den fazlası, aşağı bacakta meydana gelir. Gerilim kırıkları, aktivite esnasında ağrı ve şişme ile yavaş yavaş gelişirler.
Gerilim kırıklarının en önemli tedavisi istirahattır. Pek çok gerilim kırıklarında iyileşme altı ile sekiz haftayı bulur. Bu süre zarfında, kişi kırığa neden olan aktivitelere katılmamalı dır. Fakat diğer ağrı oluşturmayan aktivitelere katılabilir.
Kapalı kırıklarda deri yarılmaz. Kapalı kırıklar, incinmenin kuvvetine, kemiğin stabilitesine (dengesine), kırığın tipine ve yerleştiği yere bağlı olarak bir çok ayrı tiplerde sınıflandırılabilir. Yaralanma mekanizması; kemiğin direkt olarak kanamaya neden olması veya indirekt olarak kemiğin dönmesi de olsa, sonuçta incinmeler yumuşak dokunun harabiyetine neden olur.
Bir çok stabil, kapalı kırıklar ameliyat olmaksızın düzeltilebilirler, alçıyla immobilize edilirler (hareketsiz bırakılırlar) ve daha sonra iyileşme tamamlanıncaya kadar bir destekleme cihazıyla ile desteklenirler. Bununla birlikte,eğer şiddetli bir yumuşak doku incinmesini veya kırık çok büyük bir dengesizliği gösteriyorsa, ortopedi cerrahı, kemiği düzeltmede (yerine sırasına göre yerleştirmede=düzeltme işleminde) başarılı olamıyorsa cerrahi tedavi gerekli olabilir. Eğer, kemik üç veya daha fazla parçaya ayrılmışsa cerrahi tedaviye mutlaka ihtiyaç vardır.
İncik kemiğinin (tibianın) deri yüzeyine çok yakın olmasından dolayı, yüksek bir enerjinin direkt olarak kemiği derinin içinden itmesi, açık kırıkla sonuçlanmasına sebep olur. Bütün açık kırıklarda enfeksiyon riski arttırılmıştır ve cerrahi araştırma ve tedavi gerekir. Açık kırıklar, sıklıkla vücudun başka bir yerindeki travması ile de birliktedir.
Kırığı stabilize etmek için kullanılan, ufak çaplı, kırığı birbirine bağlayan çiviler, ekstremite fonksiyonlarını geliştirerek ve iyileşme zamanını kısaltarak en az deformite ile sonuçlandırabilir. Bacağın etrafı için yapılmış bir çerçeve gibi eksternal fiksatörler (dışsal sabitleyiciler) de, daha şiddetli, genellikle daha yüksek enfeksiyon hızı olan kontamine olmuş (mikrobun bulaştırıldığı), kötü dizilmiş veya birleşik olmayan (ayrık) kırıklarda kullanılabilirler . Şiddetli vakalarda amputasyon gerekli olabilir.
Tibiaya ait kırıklar, tipik olarak, iyileşmeleri uzun zaman alan kırıklardır. Bundan dolayı kemik, düzgün olarak iyileşebilir, koltuk değneklerine ihtiyacınız olabilir, ancak; birkaç hafta ayağınızın üzerine basmamalısınız.Kemiğin periyodik röntgen grafileri, kemiğin yerine doğru oturtulduğundan ve iyileşmenin düzgün olduğunu garanti etmek için gerekli olabilir. Kapalı kırıkların iyileşmesi beş altı ayı alabilir, şiddetli açık kırıklar dokuz ay veya daha uzun bir sürede iyileşirler.
Bir komplikasyon tipiyle karşı karşıya gelmek, kırığın tipine ve sağlanan tedaviye bağlıdır. Diz veya ayak bileği ağrısı, eşit olmayan bacak uzunluğu, kemiklerin kötü dizilmesinden kaynaklanan artritler, kemiğin kaynamaması, enfeksiyon, rotasyonel (eklemi döndürmeye bağlı) deformiteler, kompartıman sendromu ve vasküler (damarsal) incinmeler muhtemel komplikasyonlar arasında yer alır. Ortopedi cerrahları, komplikasyonları azaltma yollarını araştırmaya ve iyileşmesi uzayan ve kaynamayan kemiklerdeki riskleri tanımlamaya devam etmektedirler.
83
Aşil tendonu insan vücudundaki en büyük tendondur ve sağlıklı bir ...
Dirsek koldaki kemikleri birleştiren ve ön kol hareketlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan ...
Dirseğinizi bir yere çarptığınızda tüm kolunuza yayılan bir elektriksel akım ...