Kısmi Diz Protezi Nedir, Tedavisi Nasıldır?
Diz protezi ameliyatları 1968 yılından bu yana uyg...
Ekim
Diz protezi cerrahisi son dönemlerde yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise artan obezite sorunu, ortalama ömrün çok uzaması, gelişen cerrahi teknik ve protezler ile başarı oranının % 98 lere, protez ömrünün 25-30 yıla çıkmasıdır. Diz protezi uygulama kriteri hastanın hayat standardını kısıtlayan ve başka yöntemlerle geçmeyen diz rahatsızlığıdır . Diz protezi uygulamasında ise titanyum, cobalt-krom-molibdenyum alaşımları, oxinium den yapılan protezler kullanılmaktadır. Ağrısız olarak eklem hareketlerini yapabilmek adına tasarlanmış olan yapay bir eklem oluşturulması da denebilir.
İlk olarak 1968 yılında uygulanmaya başlanılan bu işle zamanla daha olumlu sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Bunun sebebi ise gelişen teknoloji ve gelişen tıp bilimi ile de bağlantılı durumdadır. Günümüzde ise bu alanda ve cerrahi tekniklerinde gelişmesi ile çok daha net sonuçlara varan tedavi süreci içermektedir.
Genel olarak ifade edilmesi gereken ise diz protezinin kimler uygulandığı veya kimler için daha uygun olduğudur. Hastada uygulanan istirahat veya ilaç tedavisi yahut fizik tedavi gibi bir sürü tedavi sonucunda istenilen sonuca varılmaması durumunda uygulanmaktadır. Daha da detaylı olarak bakılacak olursa burada yukarıda belirttiğimiz tedaviler sonucunda şikayeti olan kişinin çok şiddetli olarak ağrılar çekmesi yahut kişinin gündelik hayatındaki hareketlerinde oluşan hareket kısıtlılığı da ayrı bir sonuç vermektedir. Bu hareket kısıtlılığına bağlı olarak hekimler diz protezi operasyonuna karar vermektedir. Yine gündelik hayatındaki hareket sorunlarında örnek verilmesi gerekir ise diz kırma veya merdiven çıkma yahut eğilip kalkarken dizde oluşan aşırı ağrılarda buna ayrı olarak eklenmektedir.
Ayrıca sadece bunlar değil eklemde bulunan kıkırdakta ileri seviyede bir tahribat veya hasar olması durumu da buna eklenmektedir. Genel de hekimler diz protezi uygulanacak olan hastanın yaş grubunu 60 veya 80 yaşları aralığında olmasını tercih etmektedir. Fakat romatoid veya osteonekroz gibi bazı erken yaşlarda görülen eklem rahatsızlığı durumlarında da uygulandığı bilinmelidir.
Genel olarak merak edilen bir diğer nokta ise diz protezi ameliyatlarının nasıl uygulandığı konusudur. Burada bilinmesi gereken diz protezi ameliyatlarını uygulayan hekimlerin bu konuda tamamı ile uzman olan cerrahi hekimler olması gerektiği bilinmelidir. Kişiye yani hastaya uygun seçenek olan anestezi işlemi yapıldıktan sonra diz ön tarafında yapılan bir kesi yardımı ile hekim diz eklem kemiğine ulaşmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken ise eklemi oluşturan üç ana kemiğin femur, tibia ve patella kemiklerinin birbiri ile temas eden yüzeylerinde ki aşınmış olan eklem kemik dokusunun ince bir kemik tabakası halinde kesilerek çıkartılması işlemidir. Daha sonrasında ise kişiye uygun şekilde seçilen protezler kemik çimentosu ile birlikte hazırlanan yüzeylere tutturulmaktadır. Bu işlem sonucunda ise hasarlı olan eklem yüzeyleri metal ve plastik olarak hazırlanmış olan parçalar yardımı ile yeniden kaplanmış bulunmaktadır.
Genel olarak merak edilen bir diğer soru ise bu cerrahi işlemin ne kadar bir süre zarfında olduğudur. Burada bilinmesi gereken kişinin ekleminde oluşan hasara bağlı olarak bu sürenin değiştiği fakat normal düzeyde bir diz protez cerrahi işleminin ortalama 1 ila 2 saat arası kadar sürdüğüdür.
Ameliyat sonrasında ise oluşacak olan şiddetli ağrıların engellenmesi veya şiddetinin düzey olarak aza indirilmesi için epidural ya da damar yolu ile birlikte ilaç verilmektedir. Ameliyat sonrasında kişi hemen ertesi gün hareketlerine başlamaktadır. Bu hareketler süresinde ise yardım ile ayağa kalkabilmekte ve tamamı ile rahat bir şekilde hareket eden kadar ise hastaneden taburcu edilmemektedir. Hastaneden taburcu edilme süresi yine hastadan hastaya değişmek kaydı ile ortalama 3 ila 4 gün arası kadar bir süreyi kapsamaktadır.
Diz protezi ameliyatı sonrasında ise kişinin beklentilerinin birçoğu gerçekleşmektedir. Bunlara bakılacak olursa bir diz protezi hastası cerrahi işlem sonrasında ağrılarından çoğunluk ile kurtulmaktadır. Buna bağlı olarak eskiden yapamadığı veya yaparken zorlandığı günlük aktivitelerine daha detaylı bir şekilde ve rahatça yapabilmektedir. Dizlerini kırarken yahut merdiven inip çıkarken zorlanmamaktadır. Fakat şu da bilinmelidir ki hastaneden taburcu olduktan sonra eski hayatınıza geri dönmeniz bir süre alacaktır ve bu süre zarfında destek alarak hareket etmek zorunda kalacaksınız. Yine destek almadan sokağa çıkmanız ve yürümeniz belli bir süre zarfında mümkün olmayacaktır.
Bu durum her hasta için farklı olmak ile birlikte genel anlamda 2 ila 6 hafta gibi bir süre zarfını kapsamaktadır. Ayrıca cerrahi işlem sonrasında koşma zıplama gibi işlemler gerektiren sporların veya hareketlerin yapılması ise önerilmemektedir. Bunun nedeni ise bu tür olayların hastaya uygulanan protezde ömür olarak kısalmaya neden olmasıdır. Fakat kişinin araç kullanmasında herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Bir diğer soru işareti ise diz protezinin manyetik rezonans olarak adlandırılan MR ile görüntülenmesi yapılabilmekte midir? Bu sorunun cevabına gelecek olursak bizim uyguladığımız diz protezi MR uyumludur. Bu sebep ile diz protezi olan bir hastanın MR çektirmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat protez 1990 yılından önce takılmış ise bunu doktorunuza danışarak öğrenmeniz gerekmektedir.
Diz protezi ile alakalı olarak daha fazla bilgilenmek için tıklayınız.
81
Diz; uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiği (tibia) arasındaki menteşe biçimli bir eklemdir. 3 ...
Diz fonksiyonel açıdan insanın günlük yaşamında büyük önem taşımaktadır. Gerek ...
...