Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Dirsek Kırığı
dirsek-kirigi

Dirsek koldaki kemikleri birleştiren ve ön kol hareketlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan bir eklemdir. Humerus denilen üst kol kemiği ile ulan ve radius denilen, aynı zamanda el bileğini de oluşturan önkol kemikleri arasında eklem oluşturur. Aynı zamanda elin vücuda göre konumu belirlemesinin yanı sıra elin rotasyon hareketlerini de sağlamaktadır. Dirsek eklemi çevresinde pek çok tendon ve kas,damar-sinir yapıları bulunmakta ve cilt örtüsü en zayıf eklem olma özelliği taşımaktadır. Bu nedenle çeşitli nedenler ile söz konusu eklem yapısında yaralanma meydana gelebilmekte, yoğun ağrı hissi ve hareket kısıtlılığı yaşanabilmektedir.

Dirsek ekleminin hareket kısıtlılığı ellerin istenilen konuma getirilmesini engellemektedir. Bu nedenle günlük yaşam içerisinde pek çok basit aktivitenin dahi gerçekleştirilememesine neden olmaktadır.

Olekranon Kırığı Nedir?

Tıp literatüründe Olekranon dirsek büküldüğünde arka kısmında görülen kemik çıkıntısıdır. Oldukça korunmasız olan bu kemikte çeşitli nedenler ile kırıklar meydana gelmektedir. Özellikle de bükülmüş dirseğin üstüne düşme, trafik kazaları ya da şiddetli darbe alma sonucunda Olecranon kırığı yaşanabilmektedir.

Diğer Dirsek Kırıkları

Aslında çok sayıda farklı dirsek kırıkları olmakla beraber, olekranon kırığı dışında humerus alt uç ve radius başı kırıkları en sık kırıklardır. Bazı radius başı kırıkları hariç bu kırıkların hemen hepsi cerrahi tedavi gerektirmektedir.

Cerrahileri dirsek ekleminin 3 boyutlu yapısı ve cerrahi olarak erişilebilme zorlukları nedeniyle sadece deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu cerrahilerde en önemli nokta operasyon sonrası alçı tesbiti uygulamadan erken hareket verilebilecek teknikler seçilmesidir. Aksi halde eklem hareket kısıtlılıkları neredeyse kaçınılmazdır.

Dirsek Kırığı Belirtileri

Dirsek kırığı; basit ve çok parçalı olabilmektedir. Dirsek kırığı belirtileri ise aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Şiddetli ani ağrı
  • Şişlik
  • Morluk
  • Temas ile hassasiyet
  • Parmaklarda uyuşma hissi
  • Hareket ettirilememe
  • Dirseği tam olarak düzleştirememe

Dirsek Kırığı Ameliyatı

Dirsek kırıklarında ilk müdahalede ağrı kesici ilaçlar kullanılmakta ve atel uygulanmaktadır. Genellikle eklem içi kırıklar söz konusu olması sebebi ile cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.

Dirsek kırığı ameliyatında metal çubuklar, teller ve plak vidalar kullanılmaktadır. Nadiren iyileşme gözlemlenmiyorsa tekrar cerrahi uygulamalara başvurulmaktadır.

Dirsek kırığı ameliyatında damar ya da sinir hasarı riski oldukça yüksek gibi gözükse de iyi ellerde nadir görülmektedir. Operasyon için sinirlerin gevşetilmesi ve nakli gereken durumlarda geçici his kayıpları oldukça sıktır. Ağrı kontrolü ise anestezi ve ağrı kesici ilaçlar ile sağlanmaktadır.

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde tütün ve sigara tüketilmemesi, şeker hastalığının bulunması gibi durumlarda iyileşme süreci uzamaktadır.

Dirsek Kırığı Egzersizleri

Dirsek kırığı ameliyatı sonrasında mümkün olduğunca erken hareket egzersizlerinin uygulanması gerekmektedir. Söz konusu egzersizler hareket açıklığı dışında dirsekteki tendon ve kas dokunun güçlenmesini sağlamakla birlikte iyileşme sürecinin kısalmasına yardımcı olmaktadır. Profesyonel fizik tedavi uygulamaları mutlaka bir aşamada eklenir. Fizik tedavi ve egzersizler ile dirseğe tam açıklık kazandırılmaktadır.

Dirsek Kırığı Tedavi Süresi

Dirsek kırıklarında tedavi süreci kırığın yerine bağlı olarak 2- 6 ay kadar sürmektedir. Ancak bazı hastalarda (sigara tüketen, şeker hastalığı bulunan) bu süre daha da uzayabilmektedir. Ayrıca çoğu zaman kullanılan metal implantların tamamının ya da bir kısmının çıkarılması gerekebilir.

Dirsek Kırığı Nasıl İyileşir?

Dirsek kırığı; alanında tecrübeli ortopedi cerrahları tarafından uygulanan tedavi yöntemleri ile iyileşebilmektedir. Bu alanda uzmanına dirsek kırığı hakkında merak ettiklerinizi sormak için 0 212 241 25 25 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Etiketler:

102

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

rotator-cuff-manset-yirtiklari

Rotator Cuff (Manşet) Yırtıkları

Omuz anatomik olarak çok geniş hareket açıklığı, zayıf eklem teması, ...
                                                                                                                                                             

posterior-tibial-tendon-disfonksiyonu

Posterior Tibial Tendon Disfonksiyonu

Tendonlar, kemiklere kaslarla bağlanırlar ve bir yandan bir yana sizin ...
                                                                                                                                                                       

skolyoz-nedir

Skolyoz Nedir?

Omurganın yanlara doğru "S" veya "C" biçiminde kıvrılmasıdır. Bunun sonucunda ...