Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır

Club Foot Deformitesi
club-foot-deformitesi

Anne, babalar yeni doğan bebeklerinde club foot olup olmadığını hemen anlarlar. Hatta, bazıları hamilelik esnasında ultrason yapılmışsa çocukları doğmadan önce bileceklerdir. Yaklaşık olarak her 1000 doğumda bir club foot oluşur. Erkek çocuklarda, kızlara oranla biraz daha fazla görülür. Bir veya iki ayakta birden oluşabilir. 

Semptomlar

Görünüm, teşhiste yanılmaya imkan vermeyecek şekildedir; ayak bir tarafa dönüktür ve hatta ayağın tepesi, topuğun olması gereken yerde gözükebilir. Ağrılı bir durum değildir. Deformitenin olduğu bacak ve baldır normal taraftan daha küçük ve kısadır. Bu deformite tedavi edilmezse önemli bir rahatsızlık ve sakatlık haline gelecektir

Risk Faktörleri / Önleme

Bazı ailelerde, daha önce bu deformitenin görülmesine rağmen, doktorlar bu deformitenin nedeninden emin değillerdir. Gerçekten , sizde, sizin eşinizde veya diğer çocuklarda da bu deformite mevcutsa, bebeğinizin bu deformiteye sahip olma şansı iki defa daha fazladır. Küçük çocuklardaki daha az şiddetli ayak problemleri, sıklıkla yanlış olarak club foot deformitesi olarak adlandırılır. 

Tedavi Seçimleri

Germe Ve Alçılama: Tedavi, en iyi şansa ve başarılı bir sonuca sahip olmak için, ameliyata ihtiyaç olmaksızın doğru yolda başlamalıdır. Ameliyata ihtiyaç olmaksızın, ayağı beş ile on yılı geçen bir sürede düzeltmek, tahmin edilenden daha fazla başarı kazandırmıştır. Ponseti Yöntemi olarak bilinen bu özel yöntemde, germe ve alçılama uygulanır. Bu yöntemle doktor, daima, ayağı doğru pozisyona doğru gererek, alçıyı birkaç hafta boyunca her hafta değiştirir. Sonunda topuk tendonu, üç haftalık son bir alçıdan sonra serbest bırakılır. Ayak düzeltildiğinde, düzeltmenin sürdürülebilmesi içi çocuk iki yıl boyunca geceleri ayak desteği giymelidir. Bu son derece etkilidir, fakat ailenin ayak desteğinin günlük bakımına, aktif olarak katılmasını gerektirir. Ailenin katılımı olmadığında bu deformite hemen hemen ,kesinlikle nüksedecektir. Bunun nedeni de, ayak etrafındaki kasların ayağı anormal pozisyona geri çekebilmeleridir. 

Bu yöntemin veya her hangi bir tedavi programının amacı yeni doğan bebeğin club foot deformitesi ayağının (veya ayaklarının) fonksiyonel, ağrısız ve zamanla kalıcı yürümeye hazır olmasıdır. (Not: Bebek alçılandığında, dolaşım problemlerini gösteren; deride renk veya ısı değişikliklerini gözleyin.) 

Ameliyat

Ameliyat Gerekliyse: Bazen germe, alçılama ve destekleme yöntemleri, bebeğinizin deformitesini düzeltmede yeterli olmadığında, ameliyat gerekebilir.Ameliyat, ayaktaki / ayak bileğindeki tendonları, ligamentleri eklemleri ayarlamak için gerekli olabilir. Ameliyat, çoğunlukla, 9 ile 12 aylık yaşlarında yapılır ve bebeğinizin bütün golf sopası ayağı deformiteleri aynı seansta düzeltilir. Ameliyattan sonra, iyileşinceye kadar ayak alçıya alınır. Ayağın hareketsizliği çocuğunuzun ayağındaki kasların, ayağı tekrar eski pozisyonuna geri dönmesini mümkün kılacağından ameliyattan sonra, bir seneden daha fazla süreyle özel ayakkabılar veya destekler kullanılmalıdır. 

Çocuğunuz hiç tedavi görmezse, deformitesi ciddi fonksiyonel yetersizlikle sonuçlanacaktır. Tedavi edilirse çocuğunuz hemen hemen normal bir ayağa sahip olacaktır. Ağrısız ve normal ayakkabılar giyerek koşabilecek ve oynayabilecektir. Buna rağmen, düzeltilmiş club foot deformitesi hiçbir zaman mükemmel olmayacaktır . Deformiteli ayağın 1-1,5 numara daha küçük ve normal ayaktan biraz daha az hareketli olacağına hazırlıklı olmalısınız. Çocuğunuzun deformiteli bacağının, baldır adaleleri de daha küçük kalacaktır.

78

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ulnar-sinir-sikismasi

Ulnar Sinir Sıkışması

Dirseğinizi bir yere çarptığınızda tüm kolunuza yayılan bir elektriksel akım ...
                                                                                                                                             

dirsek-anatomisi

Dirsek Anatomisi

Dirsek humerus adı verilen kol kemiği ile radius ve ulna ...
                                                                                                                                                                                                   

ortopedik-tumor-nedir

Ortopedik Tümör Nedir

Vücuttaki organlar ve dokular hücre adı verilen yapı taşlarından oluşmuştur. ...